Ağız Temizliği İçin Oil Pulling

Ağız Temizliği İçin Oil Pulling

Oil pulling (Yağ çekme), bir gargara gibi kullanarak ağız içinde yağ gezdirerek gerçekleştirilir.  Ağız hijyenini iyileştirmek ve vücuttaki toksinleri atmak için geleneksel bir Hint halk ilacıdır. Binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Yağı çekme işlemini yapmak için, ağzınıza bir çorba kaşığı susam yağı veya bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı koyup 15-20 dakika boyunca çalkalayarak gerçekleştirilir.

Yağ çekme işlemini yapmanın başlıca yararı; ağızdaki zararlı bakteri miktarını azaltmasıdır.

Ağzınızda yüzlerce farklı bakteri türü vardır. Birçoğu yararlı bakteri türü olsa da bir çoğu değildir.

Ağzınızdaki bakteriler, dişlerinizde plak olarak bilinen ince bir tabaka olan biyofilmi oluşturur.

Dişlerinizde bir miktar plak olması normaldir, ancak fazla plak oluşumu; ağız kokusu, diş eti iltihabı ve çürükler gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.

Yağ çekmek aslında basittir

- Yağı ağzınızın etrafında dolaştırdığınızda, bakterileri alır sıvı formda yağın içerisinde çözülür.

Yağ çekme, hemen hemen her yağ ile yapılabilir fakat Hindistan cevizi yağı hoş aroması nedeniyle başlangıç içi güzel bir seçim olabilir. Ayrıca Hindistan cevizi yağı içeriği sayesinde de uygundur.

Hindistan cevizi yağını gargara olarak kullanmak, ağzınızdaki S. mutans gibi zararlı bakteri sayısını önemli ölçüde azaltabilir 

Susam yağını da tercih edebilirsiniz ki tarihi geçmişinde susam yağı ile yapılmıştır (Hintliler geleneksel olarak yağ çekmek için ayçiçeği veya susam yağı kullanırlardı). Ancak herhangi bir yağ işe yarayacaktır. Susam Yağı ile yağ çekmenin ağız kokusunu azalttığı yönde yapılmış çalışmalar mevcuttur.

Hindistan cevizi yağı ile yağ çekmek, diş eti iltihabı olarak da bilinen diş etlerinin iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Yağ çekme işlemi rutine oturttuğunuzda inanılmaz derecede basit olacaktır.

  1. Ağzınıza yaklaşık bir çorba kaşığı yağ alıyorsunuz.
  2. Yağı yaklaşık 15-20 dakika ağzınızın etrafında çalkalıyorsunuz.
  3. Yağı kesinlikle yutmuyorsunuz ve tükürüyorsunuz, sonrasında dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Çok fazla güç kullanmaya gerek yok. Yağ çekme yüz kaslarınızda ağrıya neden oluyorsa, daha az yağ kullanmayı deneyebilirsiniz zamanla çene kaslarınız bu eksersize alışacaktır.

RELATED ARTICLES