Argan Yağı

Argan Yağı

 Argan Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Argan Yağı Fas'a özgü doğal  argan ağacının meyvesinin çekirdeklerinden elde edilir.

En sık olarak, topikal olarak (doğrudan cilde) uygulanabilen veya çeşitli sağlık yararları sağlamak için yutulabilen saf yağ olarak satılır. Ağızdan alınacak ek kapsül formuna da getirilebilir. Aynı zamanda şampuanlar, sabunlar ve saç kremleri gibi bir dizi kozmetik ürünle karıştırılır.

Argan yağı, Fas'ta yüzyıllardır temel bir mutfak ürünü olmuştur. Aynı zamanda çok çeşitli potansiyel sağlık yararları nedeniyle de kullanımı söz konusudur.

Fas'a özgü olmasına rağmen, argan yağı artık dünya çapında çeşitli mutfak, kozmetik ve tıbbi uygulamalar için kullanılmaktadır.

Bu makale, argan yağının önemli sağlık yararını ve kullanımlarını açıklamaktadır.

Temel Besin Öğeleri İçerir

Argan yağı esas olarak yağ asitlerinden ve çeşitli fenolik bileşiklerden oluşur.

Argan yağının yağ içeriğinin çoğu oleik ve linoleik asitten gelir (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.200700220) .

Argan yağının yağ asidi içeriğinin yaklaşık% 29-36'sı linoleik asit veya omega-6 ‘dan gelir ve bu da onu bu temel besin için iyi bir kaynak yapar ( https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.200700220).

Oleik asit, argan yağının yağ asidi bileşiminin% 43-49'unu oluşturur ve aynı zamanda çok sağlıklı bir yağdır. Zeytinyağında da bulunan oleik asit, kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisiyle ünlüdür ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18772370/) .

Ek olarak, argan yağı sağlıklı cilt, saç ve gözler için gerekli olan zengin bir E vitamini kaynağıdır . Bu vitamin aynı zamanda güçlü antioksidan özelliklere de sahiptir (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.200700220 ).

Özet olarak; Argan yağı, sağlığı desteklediği bilinen iki yağ olan iyi bir linoleik ve oleik yağ asitleri kaynağı sağlar. Aynı zamanda yüksek düzeyde E vitamini içerir.

 Antioksidan ve Antiinflamatuar Özelliklere Sahiptir

Argan yağındaki çeşitli fenolik bileşikler, muhtemelen antioksidan ve antienflamatuar kapasitelerinin çoğunu içerir.

Argan yağı, serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmak için güçlü bir antioksidan görevi gören yağda çözünen bir vitamin olan E vitamini veya tokoferol bakımından zengindir ( https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejlt.200700220) .

Argan yağında bulunan CoQ10 , melatonin ve bitki sterolleri gibi diğer bileşikler de antioksidan içerir (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23472457/  , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15380909/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28657597/).

Son zamanlarda yapılan bir çalışma da, kontrol grubuna kıyasla, yüksek derecede iltihaplı bir karaciğer toksinine maruz kalmadan önce argan yağı ile beslenenlerde iltihap belirteçlerinde önemli bir azalma olduğunu ortaya koymuştur (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29048364/).

Ek olarak, bazı araştırmalar, yaralanma veya enfeksiyonların neden olduğu iltihabı azaltmak için argan yağının doğrudan cildinize de uygulanabileceğini göstermektedir (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/).

Bu sonuçlar cesaret verici olsa da, argan yağının iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltmak için insanlarda tıbbi olarak nasıl kullanılabileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var .

Argan yağındaki bileşenler, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

Cilt Sağlığı için Argan Yağı

Argan yağı kullanımı olarak hem yüzeysel hem de ağızdan  cilt, saç ve tırnak sağlığını iyileştirmek için kullanılmıştır. Cilt sağlığını güçlendirmek için güçlü bir kombinasyon oluşturan bir dizi farklı faydalı özellik ve vitamin içerir.

Argan yağının cildiniz için faydaları

Güneş hasarından korur

Faslı kadınların ciltlerini güneşin zararlarından korumak için uzun süredir argan yağı kullanımı konusu araştırılmıştır(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/).

Bu çalışma, argan yağındaki antioksidan aktivitenin cildi güneşin neden olduğu serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olduğu ve bu durumun, sonuç olarak yanıkları ve hiperpigmentasyonu önlediği görülmüştür. Uzun vadede bu, melanom dahil cilt kanserinin gelişimini önlemeye bile yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Bu faydalar için argan yağı takviyelerini ağızdan alabilir veya cildinize uygulayabilirsiniz.

Cildi nemlendirir

Argan yağı belki de en çok nemlendirici olarak kullanılır. Bu nedenle genellikle losyonlarda, sabunlarda ve saç kremlerinde bulunur. Nemlendirici etki için cildinize uygulanabilir veya günlük takviyelerle ağızdan alınabilir. Bu, büyük ölçüde , ciltte su tutulmasını iyileştirmeye yardımcı olabilecek yağda çözünen bir antioksidan olan bol miktarda E vitamini sayesindedir .

Bir dizi cilt durumunu tedavisinde yardımcıdır

Argan yağı, antioksidan ve antienflamatuar özellikler dahil olmak üzere çok sayıda iyileştirici özellik içerir. Her ikisi özelliği de bir dizi farklı iltihaplı cilt rahatsızlığı için semptomları azaltmaya yardımcı olur .

En iyi sonuçlar için saf argan yağını doğrudan etkilenen cilt bölgelerine uygulayabilirsiniz.

Sivilceyi tedavisinde yardımcıdır

Hormonal sivilce genellikle hormonların neden olduğu aşırı sebumun bir sonucudur. Argan yağı, ciltteki sebum miktarını etkili bir şekilde düzenleyebilen anti- sebum etkilere sahiptir . Bu, birkaç farklı sivilce türünü tedavi etmeye ve daha pürüzsüz, daha sakin bir cilt sağlamaya yardımcı olabilir .

Argan yağı veya argan yağı içeren yüz kremlerini günde en az iki kez doğrudan cildinize uygulayın. Sonuçları dört hafta sonra görmeye başlayacaksınız.

Bazı kaynaklar, argan yağının sivilce için etkili bir tedavi olduğunu iddia etse de, titiz bilimsel araştırmalar bunu desteklemiyor.

Bununla birlikte, argan yağının antioksidan ve antienflamatuar bileşikleri, aknenin neden olduğu ciltte kızarıklığı ve tahrişi azaltabilir.( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713247/ ).

Yağ ayrıca sivilcenin önlenmesi için önemli olan cildin nemlenmesine de katkıda bulunabilir(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520377/ ).

Argan yağının sivilcenizi tedavi etmede etkili olup olmadığı muhtemelen nedenine bağlıdır. Kuru cilt veya genel tahriş ile mücadele ediyorsanız, argan yağı bir çözüm sağlayabilir. Bununla birlikte, sivilceniz hormonlardan kaynaklanıyorsa , argan yağı muhtemelen önemli bir rahatlama sağlamayacaktır.

Cilt enfeksiyonlarını iyileşmesinde yardımcıdır

Argan yağının geleneksel kullanımlarından biri cilt enfeksiyonlarını tedavisinde yardımcı olmaktır. Argan yağı hem antibakteriyel hem de mantar öldürücü özelliklere sahiptir. Bu, ona hem bakteriyel hem de fungal cilt enfeksiyonlarını tedavide kullanımını ve önlemeye yardımcı olma yeteneği verir.

Etkilenen bölgeye günde en az iki kez argan yağı sürünlebilinir.

 Yara iyileşmesinde yardımcıdır.

Antioksidanlar açıkça önemli bir güçtür. Argan yağında bulunan güçlü antioksidan ve E vitamini kombinasyonu, yaraların ve kesiklerin daha hızlı ıyıleşmesine yardımcı olabilir(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/). Bu faydayı vücudunuzda deneyimlemek için düzenli olarak argan yağı takviyeleri alabilirsiniz.

Atopik dermatiti rahatlatır

Atopik dermatit, kaşıntılı, kırmızı cilt gibi semptomları olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Araştırmalar, etkilenen bölgeye argan yağının yüzeysel olarak uygulanmasının semptomların tedavisine yardımcı olabileceğini bulmuştur. E vitamini ve argan yağında bulunan doğal enflamatuar özelliklerin her ikisi de bu yatıştırıcı etkiye yol açabilir.

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/)Çalışmada, dermatit hastalarını, argan yağında bol miktarda bulunan plasebo veya oral E vitamini ile tedavi etmek için yapılmıştır. Araştırmacılar, E vitamini alan katılımcıların semptomlarda önemli bir azalma gördüğünü bulmuşlardır.

Yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır

Argan yağı uzun zamandır yaşlanma karşıtı bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Sadece anekdot niteliğindeki kanıtlarla desteklenmesine rağmen,menopoz sonrası kaktılımcılarla yapılan son çalışma(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/) bu iddiayı desteklemiştir. Araştırmacılar, oral ve kozmetik argan yağı kombinasyonunun cildin elastikiyetinde önemli bir artışa neden olduğunu bulmuşlardır. Bu, etkili bir yaşlanma karşıtı tedavi sağlamıştır.

Bu faydaları argan yağını doğrudan cilde uygulayarak, düzenli olarak ağızdan takviye alarak veya her ikisiyle de elde edebilirsiniz.

Cildin yağlılığını azaltır

Bazılarımızın doğal olarak diğerlerinden daha yağlı bir cildi var. Oluşabilecek yağlı parıltıdan kurtulmak için sık sık farklı uygulamalar kullanırlar. Argan yağının sebum azaltıcı özellikleri sayesinde toplam sebumu azaltmaya ve cildin yağlılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir çalışma da (http://www.altmedrev.com/publications/16/3/275.pdf) , argan yağı içeren günde iki kez krem ​​uygulamasının sadece dört hafta içinde önemli sebum aktivitesini ve yağlılığı azalttığını bulmuşlardır.

Çatlakları önler ve azaltır

Çatlaklar özellikle hamilelik sırasında yaygındır, ancak bunları herkes yaşayabilir. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019162/) 2016 tılında yayınlanmış bir çalışmada argan yağı içeren yağda su kreminin cilt elastikiyetini artırdığını bulunmuştur. Bu, çatlakların erken dönemde önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı oldu.

Argan yağını doğrudan etkilenen bölgeye günde en az iki kez uygulayın. En iyi sonuçlar için çatlaklar görebileceğinizden veya görmeye başlayabileceğinizden şüphelendiğiniz anda bunu yapın.

Argan yağının saçınız için faydaları;

Argan yağı, saç derinize ve saçınıza faydaları olduğu gösterilen yağ asitleri ve E vitamini gibi güçlü antioksidanlarla doludur .

İşte argan yağının saç dökülmesine karşı korunmaya yardımcı olabilecek faydalarından bazıları;

Saç tellerinizi nemlendirir

Argan yağı, çoğunlukla oleik asit ve linoleik asit olmak üzere yağ asitleri ile dolu olduğu için cilt ve saç için nemlendirici olarak kullanılır . Bu yağların saç telelerini yağladığı ve saçınızın nemini korumasına yardımcı olur .

Argan yağı ayrıca saçınıza ve saç derinize kuruluğu önlemeye yardımcı olabilecek ve kuruluğu azaltmaya ve parlaklığı artırmaya yardımcı olabilecek yağlı bir tabaka sağlayan E vitamini açısından da zengindir.

Saç derisi sağlığını iyileştirir

Argan yağı,antienflamatuvar(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/)  ve antioksidan(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535876/) cilt için iyi olan özellikler içerir. Bu, saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisini etkileyebilenler dahil olmak üzere cilt sorunlarının önlenmesine veya iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Şekillendirme ve renk hasarını önler

Argan yağındaki orta zincirli yağ asitleri, yıkama ve şekillendirmeden kaynaklanan hasarı önlemeye yardımcı olabilecek koruyucu bir etkiye sahiptir.

Yapılan çalışmalarda (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/) linoleik asit, oleik asit ve palmitik asit açısından zengin diğer yağların saça koruyucu bir tabaka ekleyerek tarama kuvvetini artırdığını ve ısıyla şekillendirme sırasında saçı kırılmaya karşı koruduğunu göstermektedir. Yağ uygulamasının ayrıca bölünmüş uç oluşumunu azalttığı ve daha kalın, daha sağlıklı görünen saçlara neden olabileceği gösterilmiştir.

2013 yılında (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/) yapılan bir çalışmada, argan yağının, renk işlemeden sonra beyaz saça uygulandığında saç boyasının neden olduğu hasarı azalttığı bulundu.

Saçınız için argan yağı kullanım önerileri;

Saçınız için argan yağının faydalarından yararlanmaya hazırsanız, bunu yapmanın birkaç yolu vardır.

Argan yağı saç maskesi

Kendi argan yağı maskenizi yapmak kolaydır. Saf argan yağı kullanmak, paranızın karşılığını en iyi şekilde almanızı sağlayacaktır çünkü onu kendi başına kullanabilir veya Hindistan yağı veya hint yağı gibi diğer besleyici yağlarla karıştırabilirsiniz .

  • Ellerinizi kullanarak saçınıza ve saç derinize 8 ila 10 damla argan yağı masajı yapın. Saçınızın uzunluğuna göre miktarı gerektiği gibi ayarlayın. Saçınıza ve saç derinize 10 dakika masaj yapmaya devam ederek saçınızın kökten uca uygulayın. Saçınızı bir havluya veya saç sargısına sarın ve bir gece bekletin. Saçınızı sabah yıkayın ve her zamanki gibi şekillendirin.

Şampuanınıza ekleyebilirsiniz;

  • Her zamanki miktarda şampuanınızı avucunuzun içine dökün.
  • Şampuana bir veya iki damla argan yağı ekleyin ve karışana kadar ellerinizi birbirine sürün.
  • Saçınıza uygulayın ve her zamanki gibi yıkayıp durulayın.
  • Her iki veya üç günde bir tekrarlayın.

Durulanmayan saç kremi olarak kullanımı;

Tarama ve şekillendirmeden kaynaklanan kırılmaları azaltmak için argan yağını kalıcı saç kremi olarak kullanabilirsiniz.

  • Saçınızı yıkadıktan sonra
  • Saçınız nemli iken elinize iki veya üç damla yağ sürün ve saçınıza uygulayın.
  • Saçınızı her zamanki gibi kurutun ve şekillendirin.
  • Bunu haftada bir veya iki kez yapın.

Şekillendirici olarak kullanımı;

Saçınızı yumuşatmak ve elektriklenmeyi azaltmak için şekillendirici ürün olarak argan yağı kullanın. Saçınızı ısıyla şekillendirmekten de koruyabilir.

  • Avucunuza bir veya iki damla argan yağı sıkın ve ellerinizi birbirine sürün.
  • Temiz, kuru saçınıza saç derinize masaj yapmadan hafifçe uygulayın - istediğiniz şey saç yüzeyinde hafif bir kaplama.
  • Saçınıza her zamanki gibi şekil verebilirsiniz.

Sonuç olarak Argan yağını saçınızdaki nemini artırmak, kırılmayı azaltmak veya elektriklenmeyi azaltmak için argan yağını doğrudan nemli veya kuru saça uygulayabilirsiniz.

Bazen şampuanlara veya saç kremlerine de dahil edebilirsiniz.

İlk kez kullanıyorsanız, saçınızın nasıl tepki verdiğini görmek için küçük bir miktarla başlayın. Doğal olarak yağlı kökleriniz varsa, yağlı görünen saçlardan kaçınmak için argan'ı sadece saçınızın uçlarına uygulayın.

RELATED ARTICLES