Avokado Yağı Kullanmanın Cildinize Faydaları Nelerdir?

Avokado Yağı Kullanmanın Cildinize Faydaları Nelerdir?

Neden avokado yağı kullanmalıyım?

Avokado yağı, lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirmek için ideal bir besin kaynağıdır. Mükemmel bir antioksidan, esansiyel yağ asitleri, mineraller ve vitaminler kaynağıdır. Cildinizi yatıştırmak ve iyileştirmek için önemli bir kaynaktır.

Avokado yağını, cildinizi ve kuru elleri nemlendirmek hatta doğal bir güneş kremi olarak kullanımı gibi birçok faydası olduğu düşünülmektedir. Avokado yağını doğrudan cildinize uygulayabilir veya en sevdiğiniz güzellik ürünleriyle karıştırabilirsiniz.

Cildinizde avokado yağı kullanmanın faydaları

Avokado yağındaki antioksidanlar ve antienflamatuvar maddeler cildinizin pürüzsüz, güçlü ve elastik kalmasına yardımcı olur.

 Avokado yağını ;

  • Cilt deki kaşıntıları sakinleştirmek
  • çatlamış cildi iyileştirmek
  • kuru cildi yenilemek
  • cildi nemlendirmek
  • cildi ultraviyole radyasyondan koruma özelliği ile güneş koruyucusu
  • cilt hasarına karşı koruma

alanlarda kullanabilirsiniz:

Avokado yağı aslında bir taşıyıcı yağ olarak kabul edilir.

Taşıyıcı yağlar, meyvenin tohumlarından, kabuklu yemişlerinden veya diğer yağlı kısımlarından preslenir ve uçucu yağların seyreltilmesine yardımcı olmak için kullanılır. 

Avokado yağının temel faydaları yatıştırmak ve nem katmaktır, bu nedenle yağlı cildiniz varsa daha dikkatli kullanmalısınız. Avokado yağı kullanıldığında ciltte yağlılık hissi bırakmaz daha çok nem hissi oluşturur.

Avokado Yağı ile ilgili yapılmış Araştırmalar;

Yapılan araştırmalarda, avokado yağı gibi doğal yağların cildiniz için ne kadar faydalı olabileceği yönündedir. Bu, ister tek başına avokado yağı kullanın, ister en sevdiğiniz cilt kremi gibi başka bir taşıyıcı yağ ile birleştirin.

Avokado yağında bulunan beta karoten, protein, lesitin, yağ asitleri ve A, D ve E vitaminleri, cildinizi nemlendirmeye ve UV ışınlarından korumaya yardımcı olur ve ayrıca kollajen metabolizmasını arttırmak (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1676360/) . 2015 yılında yapılmış bir (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/) çalışmada bir cilt üzerinde pozitif antimikrobiyal etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Avokado yağı ayrıca yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir. 2013 yılında yapılmış (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/) bir çalışmada, avokado yağındaki linoleik asit, oleik asit ve diğer tekli doymuş yağ asitlerinin yara iyileşmesini hızlandırabildiğini bulunmuştur.

Bazı çalışmalar, avokado yağının ciltte kalın, pullu, kırmızı lekelere neden olan kronik bir otoimmün durum olan plak sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceğiyönündedir.2001 yılında yapılan bir çalışmada (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11586013/) B-12 vitamini kremi ile karıştırılmış avokado yağının, sedef hastalığı semptomlarını geleneksel D-3 tedavisine göre daha uzun süre hafifletebileceği bulunmuştur. Araştırmacılar, avokado yağı içeren bir B-12 vitamini kreminin sedef hastalığı için uzun vadeli bölgesel bir tedavi olarak kullanılabileceği yönündedir.

Avokado yağı cildinize uygulama için birkaç öneri;

Avokado yağını cilt bakımı rutininizde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Yağı cildinize masaj yapabilir, maske gibi yüzünüze sürebilir veya duşta kullanılan losyonunuza ekleyebilirsiniz. Herhangi bir yan etkisi olmaksızın her gün veya ayda birkaç kez kullanılabilir. 

 Avokado yağını aşağıdaki şekillerde kullanmayı deneyebilirsiniz:

  • Çatlamış ciltler için losyon olarak kullanımı: Banyodan sonra cildinize bol miktarda avokado yağı sürebilirsiniz . Avokado yağını tek başına kullanabilir veya günlük vücut losyonlarınızdan birine birkaç damla ekleyebilirsiniz.
  • Nemlendirici olarak kullanımı : 50 ml bir şişenin 2 / 3'ünü avokado yağı ile doldurun. Kalan 1/3 lük kısmına Tamanu yağı veya başka bir besleyici yağ seçerek doldurabilirsiniz. Lavanta veya sevdiğiniz uçucu yağdan üç ila dört damla ekleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı homojen dağılım sağlamak için her kullanım öncesi mutlaka şişeyi kapalı bir şekilde iyice sallayın.

Elde etmiş olduğunuz karışımı damlalık yardımı ile birkaç damla alarak yüzünüze masaj yardımı ile uygulayabilirsiniz. karışımı el nemlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz. Şişeyi güneş ışığından uzak tutarsanız, yağ bir yıla kadar dayanabilir.

  • Yüz maskesi olarak kullanımı: Olgun bir avokadoyu küpler halinde kesin ve az miktarda avokado yağı ekleyin. Bir çatal yardımı ile eşit bir macun haline getirin. Macunu yüzünüze uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekletin. Avokado maskesini ılık suyla yıkayabilirsiniz.
  • Doğal yaşlanma karşıtı bir cilt kremi olarak kullanımı: yarım su bardağı avokado yağına, 2 yemek kaşığı jojoba yağı, 1 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve 1 yemek kaşığı Shea yağı(benmari usulü eriterek) ekleyerek bir kavanozda karıştırın (içerisine 5-6 damla lavanta yağı da ekleyebilirsiniz) elde etmiş olduğumuz karışım krem kıvamını alıncaya kadar serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Avokado yağının faydalarını kullandıktan sonra cildinizdeki olumlu değişimi anında hissedebilirsiniz. Uzun vadeli sonuçları görmek için, avokado yağını zamanla tutarlı bir şekilde kullanmanız gerekecek.

Saçınız için Avokado Yağı Kullanmanın Faydaları;

Avokado yağının içerdiği, antioksidan, antienflamatuar özellikler ve mineraller sayesinde saçınız ve cildiniz için harika bir kaynaktır. Avokado yağı saç tellerinin büyümesini ve parlaklığını desteklerken elektriklenmeyi de önler.

Avokado yağı saç telleri ve saç derisi için, antioksidanlar, mineraller, esansiyel yağ asitleri, biotin, A, B-5 ​​ve E vitaminleri, açısından zengindir.

Saçınızı güçlü tutmanın en iyi yolu sağlıklı beslenmektir. Biotin, B-5 ​​vitamini ve E vitamini saç sağlığını destekler. Beslenmenizde daha fazla avokado ekleyebilir veya faydalarından yararlanmak için yemeklik yağınızı avokado yağıyla değiştirebilirsiniz.

Saçınıza avokado yağı kullanmak saçınızı nemlendirebilir, onarabilir ve güçlendirebilir. 2015 yılında yapılmış bir çalışmada (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/) (Uluslararası Trichology Dergisi )Avokado yağında bulunan minerallerin kütikül hücrelerini kapatmaya yardımcı olabileceğini ve bu da saçın kırılmasını önleyebileceğini bulmuşlardır.

Saçların sağlıklı uzaması için avokado yağı kullanım önerileri;

Yapılan çalışmalarda, (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/) Tıbbi lavanta ve Tıbbi nane uçucu yağlarının saç büyümesini desteklediği yönündedir. Avokado yağı genellikle uçucu yağlar için taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Ev yapımı saç bakımı için 50 ml avokado yağını 5 ila 10 damla nane veya lavanta esansiyel yağı ile karıştırıp, elde ettiğiniz karışımı rutin saç bakımınızda kullanabilirsiniz.

Saç derinize avokado yağı ile masaj yapabilirsiniz. Avokado yağı, kan akışını uyarmaya ve tıkalı folikülleri açmaya yardımcı olur. Bu etkiler saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olabilir.

Cildiniz yağı kolayca emeceği için saç derinizde yağlı bir tabaka bırakmaz. Saçınızda çok fazla avokado yağı kullanırsanız, yağın gittiğini hissedene kadar kimyasal içermeyen bir şampuanla iyice yıkayabilirsiniz.

Avakado yağı ile saç maskesi tarifi

Kendi saç maskenizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Protein açısından zengin bir saç bakımı için aşağıdaki malzemeleri karıştırabilirsiniz:

  • 1 yemek kaşığı; Avokado yağı
  • 1 yemek kaşığı; hindistancevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı; bal

Karışımı hazırladıktan sonra maskeyi saçınıza uygulayın. Oluşturduğunuz maskeyi saçınıza uygulayıp  en az 20 dakika veya üç saate kadar bekleyebilirsiniz. Avokado maskesini tercihinize bağlı olarak ılık su veya kimyasal içermeyen bir şampuanla yıkayabilirsiniz.

Avakado yağını saçınıza aşağıdaki farklı yöntemlerle de uygulama yapabilirsiniz.

Durulanmayan saç kremi olarak kullanımı;

Bir miktar avokado yağını nemli saçın uçlarına eşit olarak dağıtın. Saçınızı kuruduktan sonra da uygulayabilirsiniz. Yağ tamamen kuru olmadıkça ısıyla şekillendirmekten kaçınmalısınız. Saç kırılmalarına karşı etkili çözüm için; Kırılmalara karşı korumak için saçınızın uçlarına avokado yağı sürebilir ve saçınızı şekillendirebilirsiniz. Uçlarınızı aşırı yağlamamak için yağı az miktarda kullanmalısınız.

Saç Açıcı olarak kullanımı;

Saçınızın karışık kısımlarına bir miktar avokado yağı sürebilirsiniz. Saçları açmak için avokado yağı kullanmak tarağa göre daha az hasara neden olur.

Avokado yağı sıcak yağ uygulaması yapabilirsiniz;

  • Avokado yağı
  • hindistan cevizi yağı(benmari usulü eritilmiş)
  • sıcak havlu
  • cam kavanoz
  • tencere (içerisine kavanozun yarısına gelecek kadar sıcak su konulacak)

malzemelri hazırlayıp

Eşit miktarda avokado yağı ve hindistancevizi yağını (saçınızın uzunluğuna bağlı olarak her birinden 3 ila 5 yemek kaşığı) ve bir cam kavanozda birleştirin. Ekstra bir destek için, biberiye veya lavanta gibi birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Yağ kavanozunu bir veya iki dakika sıcak suda bekletin. Saçınıza uygulamadan önce bileğinizdeki yağın sıcaklığını test edin.

Yağı yıkanmış saça nazikçe uygulayın ve 20 dakikaya kadar ılık bir havluyla sarın. Sonrasında ılık suyla yıkayabilirsiniz.

RELATED ARTICLES