Cilt Bakımı Rutininize Jojoba Yağı Eklemenin 13 Nedeni

Cilt Bakımı Rutininize Jojoba Yağı Eklemenin 13 Nedeni

Cilt Bakımı Rutininize Jojoba Yağı Eklemenin 13 Nedeni

Jojoba yağı nedir?

Jojoba bitkisi, Kuzey Amerika'da yetişen doyurucu, çok yıllık bir bitkidir. Çoğu canlıyı öldürebilecek sert çöl iklimlerinde gelişmekle kalmaz, aynı zamanda birçok iyileştirici özelliğe sahip bir ceviz üretir.

Jojoba bitkisinin cevizleri yağ haline getirilebilir. Jojoba yağı, diğer uçucu yağlarla karıştırılacak bir taşıyıcı yağ olarak kullanılacak kadar yumuşaktır . uçucu yağlarla karışım yapmadan sade olarak da kullanabilirsiniz.

Birçok insan cilt bakımı rutininin bir parçası olarak jojoba yağı kullanır. Saf jojoba yağı akneli cilt, kuru cilt ve diğer sayısız cilt tipinde kullanımı mümkündür.

Cildiniz için jojoba yağı kullanmanın yararlarını inceleyelim.

  1. Nemlendirici

Jojoba yağı bir nemlendirici özelliği araştırılmıştır(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24772476/). Bu, cildinizi nem kaybetmesini önlemek için koruyucu bir bariyerle kapatmaya çalıştığı anlamına gelir. Bu durum, bakteriyel enfeksiyonların, akne ve kepek oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir .

  1. Antibakteriyeldir

Jojoba yağı, antimikrobiyal ve antifungal özellikler içerir. Süre laboratuvar testleri(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5571488/)  Jojoba yağının bazı bakteri veya mantar türlerini öldürdüğü bulunmuştur.

  1. Bir antioksidandır

Jojoba yağı, doğal E vitamini formları içerir . Bu vitamin cildimizde (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/)  bir antioksidan görevi görür. Bu, jojoba yağının, cildinizin toksinlere günlük maruz kalmanın neden olduğu oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

  1. Komedojenik değildir

Jojoba yağı botanik bir madde olmasına rağmen, makyajı, vücudunuzun doğal olarak ürettiği yağa (sebum) benzerlik göstermektedir ve cildiniz bu farkı anlayamaz.

Bu, cildinizde birikme ve gözeneklerinizi tıkama olasılığını azaltır, bu da daha az sivilce yol açar.

  1. Hipoalerjeniktir

Moleküler düzeyde, jojoba yağı bir mumdur. Cildinize emilebilmesine rağmen, mumlu yapısı, yüzeyde yatıştırıcı bir sızdırmazlık oluşturmasına izin verir.

Diğer bitkisel uçucu yağların aksine, jojoba yağı tipik olarak tahriş edici değildir. Alerjik reaksiyon nadirdir.

  1. Sebum üretimini kontrol etmeye yardımcı olur

Jojoba yağı sebum üretimini düzenler çünkü vücudunuzun doğal olarak ürettiği sebuma benzer(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19134124/) .

Cildinize jojoba yağı sürdüğünüzde cildiniz rahatlar ve nemlenir. Jojoba yağı kullanarak, saçınıza ve saç köklerinize hidrasyon için ek sebuma ihtiyaç duymazsınız.

Bu, cildin yağlı görünmesini engeller ve tıkanmış gözeneklerden kaynaklanan sivilcelerin önlenmesine yardımcı olur .

  1. Kolajen sentezinin desteklenmesine yardımcı olabilir

Diğer antioksidanlar gibi jojoba yağı da vücudun kolajen üretmesine yardımcı olabilir. Kolajen, cildinizdeki ve eklemlerinizin yanı sıra vücudunuzun kıkırdaktan oluşan kısımlarında bulunan bir proteindir.

Cildinizdeki kolajen seviyesi azalması yaşımızın ilerlemesiyle ilgili olduğu kanıtlanmıştır (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0194458). Jojoba yağı (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16546829/) Cilde uygulanan antioksidanları geliştirilmiş kolajen sentezine bağlar.

  1. Yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir

Yapılan çalışmalarda, Jojoba yağı yara iyileşmesini uyarma konusunda güzel sonuçlar vermiştir (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21211559/). Jojoba yağı ile yapılmış bir ön araştırmada (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21211559/); cilt hücrelerinizde bir çizik veya kesik oluştuğunda iyileşmede yardımcı olabilmektedir.

Bu durum aynı zamanda sivilce ve sivilce izlerini tedavi etme özelliğini açıklayabilir. Bu yara iyileştirici özellik, jojoba yağının doğal E vitamini konsantrasyonun neden olduğu bir durumdur.

  1. Egzama, sedef hastalığı ve diğer kurumuş cilt rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olabilir

Jojoba yağı, anti- enflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir (https://www.karger.com/Article/Abstract/338076) . Bölgesel uygulama kuruluk, pullanma, kaşıntı ve ilgili semptomları gidermeye yardımcı olabilir.

Sedef hastalığı ve egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıkları olan kişiler jojoba yağını kullanarak fayda bulabilirler.

  1. Güneş yanıklarını yatıştırmaya yardımcı olabilir

Jojoba yağı, bazı doğal güneş koruyucu ürünlerde popüler bir bileşendir . Yapılan klinik çalişmalar (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/)  E vitamininin diğer antioksidanlarla birleştirildiğinde cildinizi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Jojoba yağı hem E vitamini hem de antioksidanlar yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğu için; Güneşin cildinizde oluşturacağı kuruma ve pullanmayı önlemede veya yatıştırmada yardımcı olabilir. Jojoba yağı, cildinize E vitaminini geri kazandırarak nem ekler ve bu durum oluşan güneş yanığı semptomlarını hafifletmek için ciltteki iyileşmeyi destekler .

  1. Sivilce tedavisine yardımcı olabilir

Klinik bir çalışma da (https://www.karger.com/Article/Abstract/338076) , jojoba yağının sivilcelenmeyi engellemede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Jojoba yağı, yatıştırıcı anti-enflamatuar bileşenler içerir, iyileştirici özelliklere sahiptir, nemlendiricidir ve doğal bir antimikrobiyaldir.

  1. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir

Oksidatif stres (Böyle bir durumda, serbest radikaller sağlıklı hücrelere saldırır, okside eder ve bozarlar) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581564/)  ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumunda etkilidir. Jojoba yağı, ancak antioksidan özelliklere sahip diğer bitki ürünleri gibi (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581564/)  cildin elastikiyetini artırarak kırışıklıkları ve ince çizgileri için fayda sağlar. Bu durum, jojoba yağının antioksidan gücünün cildinizde kullanıldığında yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir .

  1. Yara izlerinin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir

E vitamini uzun zamandır sağlık uzmanları tarafından yara izine yardımcı olması için önerilmektedir. Bunun işe yarayıp yaramadığını konusunda yapılmış ve hala devam eden araştırmalar(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26977069/) vardır.

Yara izine çare olarak E vitamini denemek isterseniz , jojoba yağı iyileşme sürecinde faydalı olabilir.

Jojoba yağının doğal yara iyileştirici özellikleri, E vitamini içeriğiyle birleştiğinde yara izlerinin görünümünü en aza indirebilir.

RELATED ARTICLES